+38 093-920-01-33
+38 099-063-74-12
seniuk.lp@gmail.com

Хімічний склад Іван чаю. Іван Чай. · 12.12.2016 22:44

Що робить Іван чай таким корисним?

Іван чай(Epilobium angustifolium) має багато різних назв, таких як кипрей, хаменерій, зніт вузьколистий, дикий льон, верба трава. Дивлячись на хімічний склад Іван чаю стає зрозуміло чому кіпрей здавна використовували не лише як напій з чудовим смаком та ароматом, а ще як ліки від багатьох хвороб.

Надземна частина рослини іван чаю містить:


- Білків від 12 до 17%.
- Клітковини від 13 до 20%.
- Слизу (полісахариди) від 8 до 20%.
- Антоциани від 1 до 2%.
- Дубильні сполучення від 6 до 10%.
- Лігнін від 8 до 14%.
- Хлорофіл а від 5 до 8% мг/л.
- Хлорофіл d від 9 до 14% мг/л.
- Каротин від 4 до 8% мг.
- Рутин від 1 до 2% мг.
- Вітамін С від 56 до 230% мг.

Процентний вміст амінокислот у білках іван чаю:


- Аспаргінова кислота - 1,20 - 1,30%. Важлива у синтезі інших амінокислот, роботи ЦНС, засвоєнні мінералів.
- Лізин - 0.31 - 0.48%. Без цієї амінокислоти не засвоюється кальцій та інші амінокислоти, важлива у синтезі антитіл, гормонів та колагену, має противірусну дію.
- Пролін - 0.54 - 0.68%. В основному бере участь у синтезі колагену.
- Аргінін - 0.49 - 0.58%. Бере участь у азотному обміну, без цієї кислоти не буде функціонувати імунна та нервова системи, порушиться синтез гормонів.
- Гістидин - 0,02 - 0,31%. Відіграє важливу роль у відновлювальних процесах та формуванні ферментів, допомагає у лікуванні гепатиту та виразки.
- Гліцин - 0,42 - 0,55%. Позитивно впливає на тканини мозку та психоемоційний стан людини. Допомогає виправити порушення сну.
- Треонін - 0,32 - 0,47%. Потрібна серцю, печінці, імунній системі та кісткам.
- Глутамінова кислота - 1,63 - 1,70%. Важлива для обміну білків та вуглеводів, окислювальних процесів.
- Серин - 0,42 - 0,50%. Синтез білку та ферментів.
- Аланін - 0,54 - 0,64%. Потрібна для печінки та жовчного міхура, для підтримки нормального рівня цукру у крові.
- Метионін та Цистеін - 0,09 - 0,15%. Зменшує рівень холістерину, прискорює процеси загоєння, покращує стан нігтів та волосся.
- Фенілаланін - 0,55 - 0,63%. Впливає на головний мозок, покращує настрій.
- Лейцин - 0,8 - 0,87%. Слугує джерелом енергії, захищає м'язи від пошкоджень.
- Валін - 0,6 - 0,67%. Відповідає за метаболічні процеси у м'язах.
- Тирозин - 0,28 - 0,35%. Бере участь у проведенні нервових імпульсів.
- Ізолейцин - 0,42 - 0,50%. Підвищує витривалість то відновлюваність у м'язах.

Склад ефірного масла Іван чаю:


- Бензоацетоальдегід - 20,2%.
- Камфара - 1,2%.
- Феландрен - 1,7%.
- Ліналоол - 10,5%.
- Лімонен - 1,3%.
- Терпінеол - 2%.
- Камфен - 0,1%.
- Лініїл пропіат - 6%.
- Євгенол - 20,1%
- Бензальдегід - 2,1%.

іван чай
іван чай

Мікроелементи які містяться у 100 мг іван чаю:


- Залізо - 23 мг. Потрібне для гемоглобіна, роботи системи травлення та нервової системи.
- Марганець - 17 мг. Впливає на роботу печінки та селезінки.
- Мідь - 12 мг. Покращує пам'я'ть, підтримує структуру кісток.
- Магній - 7 мг. Знижує ризик інсульту та інфаркту.
- Молібден - 14 мг. Затримує у організмі фтор, бере участь у розвитку клітин організму.
- Бор - 6 мг. Впливає на гормональну та нервові системи організму.
- Калій - 1,2 мг. Основний учасник водно - сольового обміну.
- Нікель - 1,5 мг. Має сприятливий вплив на процеси кровотворення.
- Кальцій - 1,3 мг. Відіграє важливу роль у розвитку кісток та зубів.
- Титан - 1,3 мг. Нормалізує нормальну роботу всіх органів та систем організму.
- Літій - 1,2 мг. Сприяє зниженню збудженості нервової системи.
- Натрій - 1 мг. Підтримує водно - сольовий баланс організма, забезпечує збереження мінеральних речовин у рідкому стані.
Та багато інших мікроелементів які містяться у меншому процентному співвідношенню. Практично ідеальний хімічний склад іван чаю робить його корисним та цілющім. Регулярне вживання іван чаю забезпечує організм людини усіма необхідними макро та мікроелементами.